04 birželio, 2012

Rabarbarų sezonas: rabarbarų ir braškių trupiniuotis



Aš manau, kad vaisiniai trupiniuočiai yra patys jaukiausi desertai pasaulyje: šilti, kvapnūs, saldūs, skysti tarsi koks kisielius, ir jaukiai neišvaizdūs. Juos kepant namai visada kvepia jaukumu ir laime, t. y. keptais vaisiais ir cukrumi. Trupiniuotis man yra tarsi nebylus pačios švelniausios meilės ženklas. Ne šokoladas, ne tiramisu ir ne kiti panašūs desertai, apie kuriuos dažnai imama kalbėti (ir rašyti) artėjant Valentino dienai, bet būtent trupiniuotis. Šiltas indelis šito vaisinio deserto mane papirktų kaip niekas kitas. Man net nereikėtų nei ledų, nei plaktos grietinėlės. Reikėtų tik šaukštelio ir minkštos sofos. 

Aušra






 






Rabarbarų ir braškių trupiniuotis

Trupiniams:
1  1/3 stiklinės* miltų
1 šaukštelis kepimo miltelių
3 šaukštai cukraus
3 šaukštai rudojo cukraus
Tarkuota 1 citrinos žievelė
113 g sviesto
Žiupsnelis druskos

Įdarui:
2 stiklinės susmulkintų rabarbarų stiebų
2 stiklinės braškių, be kotelių, perpjautų pusiau
1 citrinos sultys
1/2 stiklinės cukraus
3 šaukštai kukurūzų krakmolo
Žiupsnelis druskos

*1 stiklinė = 236 ml

Orkaitę įkaitinti iki 190oC. Plačią kepimo skardą ištiesti folija. 

Trupiniai: ištirpinti sviestą. Į dubenį persijoti miltus, kepimo miltelius ir druską, suberti abiejų rūšių cukrų, tarkuotą citrinos žievelę. Į miltų mišinį supilti tirpintą sviestą ir išmaišyti, kol susiformuos stambūs ir drėgni trupiniai. Įdėti į šaldytuvą ir palikti maždaug 10 minučių, kad šiek tiek sukietėtų.

Įdaras: Sumaišyti visus įdarui skirtus ingredientus, mišinį dėti į kepimo indelius, karščiui atsparius puodelius arba vieną didoką gilų kepimo indą.  

Trupiniuotis: atšalusius trupinius traukti iš šaldytuvo, juos užbarstyti ant vaisių įdaro. Indelius su trupiniuočiais dėti ant folija ištiestos kepimo skardos. Kepti 35 – 45 minutes, priklausomai nuo formos dydžio, kol trupiniai įgaus sodrią auksinę spalvą. Į stalą tiekti šiltus, su vaniliniais ledais, nesaldinta plakta grietinėlė arba šiaip, be nieko.








Rhubarb – Strawberry Crisp

Topping: 
1  1/3 cup flour
1 teaspoon baking powder
3 tablespoons sugar
3 tablespoons brown sugar
Lemon zest from 1 lemon
4 ounces (1 stick) butter
Pinch of salt

Filling:
2 cups rhubarb, chopped
2 cups strawberries, hulled and halved
Juice of 1 lemon
1/2 cup sugar
3 tablespoons cornstarch
Pinch of salt

Preheat oven to 375oF. Line baking sheet with aluminum foil. 

Topping: melt butter. Sift together flour, salt and baking powder into a medium size bowl. Add both sugars, lemon zest and melted butter. Mix until moist clumps form. Refrigerate for about 10 minutes, until topping hardens slightly. 

Filling: Toss all topping ingredients together in a bowl. Transfer filling into small baking dishes or oven-proof cups or into a deep baking dish. 

Crisps: remove topping from refrigerator. Sprinkle evenly over fruit. Place dishes with the crisps onto foil–lined baking sheet. Bake for 35 – 45 minutes, depending on the size of the baking dish, until topping turns deep golden brown. Serve warm, with a scoop of vanilla ice cream, unsweetened whipped cream , or plain.

5 komentarai:

  1. Labai pritariu trupiniuočio meilei:)) Kartais trupinius "patobulinu" dalį miltų pakeisdama greitais avižiniais dribsniais (tada sąžinė mažiau dėl deserto graužia).
    Ir dar - visada labai laukiu naujų šio blogo įrašų:) Ačiū už dalybas viskuo - nuotaika, mintimis, ketvirtadienio vakarais, prisiminimais, receptais ir nuotraukomis:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu uz toki silta komentara! irasu tikrai bus, jeigu bus juos skaitanciu; aciu, kad skaitote - tai man pats didziausias ivertinimas ir stimulas;

      Panaikinti
  2. Taip, trupiniuočiai ir visa vaisinių skanėstų rikiuoti šimtą kartų geriau už šokoladus ir visas karameles kartu sudėjus ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ruta, smagu zinoti, kad ne as viena tokia;

      Panaikinti
    2. Aš, matyt, Aušra, jau išaugau iš saldžiojo amžiaus (arba čia kokia laikina pauzė) ;) Šokoladas pats sau - gėris, bet nė nenoriu pagalvoti apie bandelių, tortų ir kitų skanėstų apliejimą šokoladu, pertepimą šokoladiniais kremais ir pan. Vat, avietės, braškės, persikai... čia tai gėris ;)

      Panaikinti